A rendszeres vérnyomásmérés életet menthet

2019-04-30 0 Hozzászólások

A rendszeres vérnyomásmérés életet menthet

 

A magas és az alacsony vérnyomás is komoly veszélyeket rejt magában. Azt gondolhatnánk, hogy a modernkori ember betegségeiről van szó, pedig közel sincs így. Vérnyomásproblémákkal már az elődeink is küzdöttek.

A magas vérnyomás kialakulásáért nem csupán a felfokozott munkatempó és életvitel, valamint a stressz okolható. A betegség kialakulásának oka elsősorban genetikai eredetű. A kockázatot azonban tovább fokozhatjuk a dohányzással, a túlzott só-, kávé-, illetve alkoholfogyasztással, a mozgásszegény és stresszel terhelt életmóddal, illetve az abból fakadó elhízással.

Az alacsony vérnyomás, bár kevesebb embert érint (főképp fiatal, vékony hölgyeket és a nyugdíjas korban lévők nagyjából negyedét), ugyanennyire veszélyes lehet, hiszen, többek között: agyi keringési zavart, látászavart, fáradékonyságot, szédülést, illetve akár ájulást is okozhat. Kialakulásában a genetikai tényezők éppúgy részt vehetnek, mint a különböző szívproblémák, illetve gyógyszerek kölcsönhatása, esetleg túladagolása.

A vérnyomásproblémákkal élők nagy része nem tud a problémájáról, ami rendkívül nagy egészségügyi kockázattal jár.

Legyen szó alacsony vagy akár magas vérnyomás betegségről, elengedhetetlen, hogy rendszeresen mérjük, illetve a háziorvosnál megméressük a vérnyomásunkat!

A vérnyomásmérés során, a felső, szisztolés érték (nyomásérték), mutatja meg a szív összehúzódásakor jelentkező nyomást, azaz a szív által az artériákba pumpált vér sebességét. Az alatta lévő szám pedig a diasztolés érték. Ez utóbbi a szív elernyedésekor az artériákban mért nyomás értéke.

Az optimális szisztolés és diasztolés érték: 120/80hgmm, vagy az alatti.

Az összes érték, amit e fölött mérünk, 139/89 Hgmm-ig normál vérnyomásértéknek számít. Ugyanakkor már kockázatot is jelent, így fokozottan figyelemmel kell(ene) kísérni, hiszen a 140/90 Hgmm értéktől felfelé már magas vérnyomásról, azaz hipertóniáról beszélhetünk, melynek három (enyhe, mérsékelt és súlyos) fokozatát* különítjük el.

A hipertónia súlyos kockázatot jelent, ami ha kezeletlenül marad, halálhoz is vezethet!

Kórosan alacsony vérnyomásról beszélünk, amennyiben a rendszeresen mért szisztolés érték 100, a diasztolés érték pedig 60 Hgmm alatti.

Az alacsony vérnyomás-betegség mielőbbi diagnosztizálása és kezelése életet menthet!

Sokan mégis elhanyagolják, amivel feleslegesen magas kockázatot vállalnak. A rendszeres vérnyomásmérés, egy kiváló vérnyomásmérővel (mint például az Accumed automata vérnyomásmérő, ajándék adapterrel) otthon is elvégezhető.

Az Accumed automata vérnyomásmérő, ajándék adapterrel a Biogo webáruházban is megtalálható.

*A hipertónia fokozatai a hivatalosan elfogadott európai ajánlás szerint:

Enyhe fokozatú hipertónia: 159/99hgmm

Mérsékelt fokozatú hipertónia: 179/109hgmm

Súlyos fokozatú hipertónia: 180/110hgmm vagy ennél magasabb értékek.

 

Írta: Kis Szilvia

Címkék: vernyomas egeszseg

Szólj hozzá

Barion Bankkrtys fizets
'
Bio webáruház - BioGo - Bio termékek nagy választékban kedvező áron azonnal!
Kén u. 6 Budapest, Pest megye 1097
Telefon: +36/70 321 2949