Rövid útmutató a hennával történő hajfestéshez

2019-11-13 0 Hozzászólások

Amikor a henna szót hallod, talán olyan kézre, arcra festett minták és rajzok jutnak eszedbe, amik tekergős csigavonalakkal, cirádákkal készülnek, és jó darabig megmaradnak, mint egy természetes tetoválás. Nos, a henna valóban egy természetes festék, amit a hajfestésben is felfedeztek, és elkezdtek használni. Itt van minden, amit érdemes tudni a hennás hajfestésről!

Mi a henna?

A henna (Lawsonia inermis) egy virágos cserje, amely Afrikában, Dél-Ázsiában és Észak-Ausztráliában őshonos. 2-6 méter magasra is megnő, azonban a henna növény levele önmagában nem színezi meg az emberi bőrt. A jó minőségű festőanyag elérése érdekében liszt finomságú őrleményt kell készíteni a levelekből, amelyeket előtte megszárítanak. A hajfestéshez használt henna természetes növényi hajfestéknek felel meg.

Milyen színt eredményez a hajfestés hennával?

A hennával alapvetően nem lehet világosítani a hajat, szőke színt tehát nem eredményez. A kiinduló hajszíntől eltérő árnyalatot kapsz, de a henna jellemzően vöröses színt kölcsönöz a frizurának. Minél sötétebb az alapszín, a henna színe annál kisebb mértékben érvényesül. Ilyenkor leginkább a napfényben jelenik meg a szép vörös árnyalat. Sötét hajon tehát csak a fénye és ápoló hatása miatt érdemes használni. 

Így láthatod meg, milyen színre festi a henna a hajadat: fésüld meg a hajad, és a kihullott hajszálakat fesd meg a henna péppel. Pár óra állás után már láthatod az eredményt és eldöntheted, hogy tetszik-e neked a kapott színárnyalat.

Az ősz hajat is befogja a henna, élénk rézvörös színűre festi azt.

Hogyan fess hajat hennával?

  1. A webáruházunkban kapható hennaport egy savas bázissal keverd össze, mert a színpigmentek savas környezetben tudnak aktiválódni. Így a hennapor fellazítására használhatsz citromlét, narancslét, grapefruitlét és fekete kávé vagy fekete tea főzetet is. Az almaecet is megfelelő lehet.
  2. A kiválasztott bázis folyadékkal püré állagú masszát hoz létre. Alaposan keverd össze, ne maradjanak benne csomók. Ezt úgy érheted el legegyszerűbben, ha a folyadékot csak apránként öntözgeted a masszához.
  3. Takard le fóliával a masszát, és hagyd állni szobahőmérsékleten pár órát. 
  4. Az összeért természetes hajfestéket először keverd fel újra, majd kend fel a hajtövekre, úgy, hogy előtte a hajadat megmostad és már száraz. Az egyes tincsekre kézzel tégy egy kis adagot és jól itasd át vele a tincset. Ezután masszírozd át az egészet, fedd be folpackkal, és tegyél rá törölközőt turbán formában. Ez melegen tartja a festéket, jobban hat a festékanyag.
  5. Pihentesd az egészet 2-4 órán keresztül. Tovább maradhat, de minimum két órát fenn kell lennie, hogy szépen hasson a festés.
  6. A pihentetés végén mosd le a masszát, és moss hajat a kedvenc samponoddal.

Tippek és trükkök a hennás hajfestéshez:

  1. A festés során ne használj fémből készült kellékeket és olyan törölközőt, amit sajnálsz összekoszolni, ugyanis a henna fog.
  2. A nagy maszatolás elkerülése érdekében a henna felvitelét a kádban ülve célszerű megtenni, így koszolódik legkevésbé a fürdőszoba.
  3. A haj a végleges színét a festés utáni harmadik napon éri el, így nem kell megijedni a kezdeti esetlegesen túl élénk színtől.
  4. A haj tövét kend be növényi olajjal, hogy a henna ne színezze meg a fejbőrödet. A vörösség pár nap alatt magától is lekopik a bőrfelületről.
  5. A henna nem kopik, csak lenő, így következő alkalommal elegendő csak a hajtöveket bekenni, bár a hajfestés folyamata ugyanaz marad.
  6. A hajfestéshez használt mennyiség: 100g por kb. 3,5dl folyadékkal lesz megfelelő állagú krém. Jegyezd meg a mennyiséget az első hennás hajfestés tapasztalataid alapján. 

Nézz körül webshopunkban, és válaszd ki a termékeket a festéshez!

Szólj hozzá

Barion Bankkrtys fizets
'
Bio webáruház - BioGo - Bio termékek nagy választékban kedvező áron azonnal!
Kén u. 6 Budapest, Pest megye 1097
Telefon: +36/70 321 2949