-
Az Ön bevásárlókosara még üres!
Az egészséges édesítőszerek használatát nem győzzük hangsúlyozni. Egy nagy adag somlói galuska… egy-két habroló… jaj, kóstoljuk meg az Ország tortáját is! Lecsúszik még egy joghurtos barackos szelet, és egy nagy pohár lattéval öblíted le a habzsi-dőzsit. Elvégre Anyukád születésnapját ünneplitek – és az egész család megérdemli a kényeztetést, nem?
De valóban kényeztetés-e, amikor a nagy adag cukor felpumpálja a vércukrod, az inzulin szintet és még a kalciumot is kivonja a szervezetedből? Igen, bár a cukor finom és édes, mégis többet árt, mint használ. Cikkünkből kiderül, hogy miért javasolt a fehér cukor elhagyása, és milyen más alternatívákkal lehet elérni az édes ízhatást.
Cukor nélkül – úton egy jobb életminőség felé
Ha egyszerűen kihagyod a cukrot az életedből, máris sokat tettél az egészségedért. A cukormentes étrend biztosan előnyös több élettani szempontból is.
1. Megszűnik az édesség iránti vágyad
Ez a hatás persze nem rögtön jelentkezik, de hosszabb távon minél kevesebb cukrosat eszel, annál kevésbé kívánod majd az édességet. Ízérzékelésed is finomodik, és akár a cukorban telített alkoholok közül is előnyben részesíted majd a száraz borokat és kevésbé szirupos italokat. Az éhségérzeted is csökkenhet, mert a cukor miatt nem ingadozik a vércukorszinted.
2. Több lesz az energiád
Bár a cukor képes hirtelen megdobni az energiád, elhagyásával a szervezeted energiaháztartása optimálisabb lesz. Rostokban és tápanyagban gazdag élelmiszerekkel az energiaszinted kiegyenlítetté válik.
3. Egészségesebb leszel
A cukor elhagyása jó hatással van a bőrödre, mivel kevesebb sejted ég el a cukor lebontásában, így az öregedési folyamat is lassul. Kevésbé terhelődnek meg az emésztőrendszeri szerveid is. Ha nem eszel annyi édességet, nem kell tartanod a gyulladásos jellegű megbetegedésektől sem, amelyeket a cukor egyébként táplál.
4. Szebbek lesznek a fogaid
A fog higiéniában is nagyon előnyös, ha kihagyod a cukrozott dolgokat az életedből. A cukor köztudottan a fogszuvasodáshoz vezető baktériumok eledele, így ha “éhezteted” ezeket a bacikat, nem alakulnak ki lyukak a fogaidon.
5. Megtanulsz cukor nélkül élni
A cukor ma már sokféleképpen helyettesíthető, cukormentes élelmiszerek, egészséges édesítőszerek állnak rendelkezésedre, amelyeket kipróbálva olyan tudásra tehetsz szert, amivel elindulsz egy jobb életminőség felé.
Egészséges édesítőszerekkel a jobb életminőségért
Finomított fehér cukor nélkül is lehet édes ízt elérni. Igazából ezek is cukorból készülnek, úgynevezett cukoralkoholok, amelyek glikémiás indexe 0, tehát nem emelik meg a vércukorszintet.
Cukorbetegek és gyermekek számára is ideális édesítőszerek:
1. Eritrit, eritritol: por vagy kristályos formában elérhető édesítő, amelynek az íze nagyon hasonlít az “eredeti” cukorhoz, bár egy van egy kis hűs-mentolos mellékíze. Általában a cukorerősség 30%-át hozza, ami azt jelenti, hogy ha a kávédba eddig két kiskanál fehér cukrot tettél, eritritből 3-4 kiskanálnyi lesz az optimális. Sütéshez nem ajánlott, mivel csak 160 °C-ig őrzi meg édes ízét, de sütést nem igénylő desszertekhez ideális.
2. Xilit: szintén cukoralkohol, amely íze pontosan olyan, mint a cukor, kis adagban még édesebbnek is tűnhet. Alacsonyabb energia értékkel rendelkezik, mint a cukor. Mivel baktériumölő hatása van, segít a fogszuvasodás megelőzésében. Hátránya lehet, hogy az érzékenyeknél hasmenést okoz.
3. Sztívia: az eritrittel rokon édesítő, de annál sokkal nagyobb édesítő erővel bír – gyakran az eritrit és sztívia adja az ún. négyszer édes elnevezésű cukorpótlót, amely ideális italok, teák, limonádék édesítésére.
Az egészséges édesítőszerekből tehát talán több kell, mint a cukorból, de megéri használni őket, mert több előnyös hatásuk van, mint a finomított cukornak.
Webáruházunkban mindegyik egészséges édesítőszert megtalálod!