N&z xilit 500g

N&z xilit 500g

A xilit egy természetes édesítőszer, édes kristályos szénhidrát. A természetben szinte minden zöldségben és gyümölcsben előfordul. Átlagosan egy felnőtt napi néhány száz milligramm zöldségből és gyümölcsből származó xilitet fogyaszt. Szervezetünk ezenkívül napi  5-10 gramm xilitet termel.

A xilit (más néven nyírfacukor vagy xylitol) utóízmentes, hűs, édes ízű. A cukorhoz képest csökkentett energiatartalommal bír, 40%-kal kevesebb energiát tartalmaz (2,4 kcal/g).

Mivel a cukorhoz hasonlóan viselkedik, oldódik, keveredik, ezért sok esetben felcserélhető azzal. A xilit tökéletesen helyettesíti a cukrot meleg italok, torták, kekszek vagy egyéb sütemények készítésekor, illetve ízletes édesítője gyümölcsöknek és gabonaféléknek.

Mivel a xilit a cukortól molekula-szerkezetében is eltér, nem osztja mindenben annak tulajdonságait. Például nem kristályosodik, ezért nem készíthető belőle kemény cukor. Az élesztő sem képes lebontani, tehát kenyér vagy egyéb kelt tészták készítésére nem alkalmas. Végül pedig a limonádéhoz hasonló italok édesítéséhez szükséges xilit mennyisége hasmenést okozhat egyeseknél, amíg hozzá nem szoknak.

Glikémiás indexe 7-es, így diabéteszesek is nyugodt szívvel fogyaszthatják. A kis GI értékű élelmiszerek fogyasztása az egészséges étrendben hozzájárulhat a normál vércukorszint és a testtömeg megtartásához.

Cukor helyett alkalmazva elősegítheti a fogak egészségének megtartását.

A xilit öt szénatomos szerkezetét a szájban található baktériumok nem tudják felhasználni, és így nem képesek a fogszuvasodásért felelős savakat termelni. A xilit ennek köszönhetően nem minősül cariogénnek, mert nem fokozza a fog szuvasodását, sőt kifejezetten jót tesz a fogaknak.

A xilit lúgosít, így segít a szervezet savtalanításában. 

A xilit nem nyújt táptalajt a gombáknak, így Candida diétán lévők is használhatják, de éppen ezért nem is alkalmas élesztővel készült ételek készítéséhez.

Nem tartalmaz allergén anyagot, hozzáadott tartósítószert, génmódosított növényi anyagot vagy fenil-anilin forrást.

Néhány szóban a glikémiás indexről

A glikémiás indexről: a „szénhidrátok elhelyezkedése egy 0-tól 100-ig beosztott skálán annak alapján, hogy elfogyasztásuk után milyen mértékben emelik meg a vércukorszintet. A magas GI-vel rendelkező élelmiszerek azok, amelyeket a szervezet gyorsan megemészt és hamar felszívódnak, és a vércukorszint jelentős ingadozását idézik elő. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek lassú emészthetőségüknek és felszívódásuknak köszönhetően a vércukor és inzulin szintjének fokozatos emelkedését idézik elő; egészségügyi hasznuk bizonyított.”

Minél alacsonyabb a molekula lebomlása, annál alacsonyabb az index értéke. Minél alacsonyabb az index, annál stabilabb marad a vércukorszintje. A 70 fölötti index minősül magasnak, az 55 alatt pedig alacsonynak. A következő táblázat a különböző édesítőszerek glikémiás indexét jelzi:

Táblázat: Hétköznapi édesítőszerek glikémiás indexe

            Édesítőszer                  GI 

            Glükóz                          100 
            Asztali cukor                 68 
            Méz                                55 
            Fruktóz                          19 

            Xilit                                  7

A xilit 7-es GI értéke a szervezet vércukorszintjét alacsonyan tartja, és ezért a test inzulinszükségletét is jelentősen csökkenti.

100 gramm xilit (nyírfacukor) tápértéke:

Energia KJ-ban: 928 / Energia Kcal-ban: 240    

Zsír: 0g, ame
lyből telített zsírsav: 0g    

Szénhidrát: 100g, amelyből cukor: 0g    

Fehérje: 0g    


Só: 0g   

Részletek megjelenítése

Vélemény írása

Kérlek lépj be vagy regisztrálj a vélemény íráshoz
  • Gyártó: N&Z
  • Szállítási idő: 2-5 munkanap
  • Termék kód: 5999884818168
  • Elérhetőség: Raktáron
  • 1.734 Ft
  • Nettó ár: 1.365 Ft

Címkék: N&z xilit 500g, 5999884818168, Cukrok, Édesítők

Barion Bankkrtys fizets
'
Bio webáruház - BioGo - Bio termékek nagy választékban kedvező áron azonnal!
Kén u. 6 Budapest, Pest megye 1097
Telefon: +36/70 321 2949