Hatóanyagok:
benzokinonok (metoxi-hidrokinonok glükozidjai), apegenin, esszenciális aminosavak, enzimek, kalcium, magnézium, vas, A-, B-, C-, E-vitaminok, flavonoidok, egyéb növényi antioxidánsok.
A búzacsíra gyógyító ereje magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhető.
A daganatos és szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, az emésztési folyamatok könnyítésében, a csontvédelemben játszik kitüntetett szerepet.
A búzaszem un. embrió része, csíraállománya gazdagon bővelkedik ásványi anyagokban, amelyek szerepet játszanak a búzaszem egészséges fejlődésében, növekedésében, érésében. Melyek ezek a nélkülözhetetlen ásványi anyagok, vitaminok?
Elsőként a magas E-vitamin, kálium, foszfortartalom emelendő ki, de a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendő.
Mindezek a felsorolt nyomelemek, ásványi anyagok nagyon jelentos élettani és biokémiai funkciót töltenek be az emberi szervezetben.
Rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérkoleszterin- és triglicerin szintet.
Testünk nap mint nap előállít olyan káros oxigén molekulát un. szabad gyököt, amelynek egy elektronja elvész. Ennek eredményeként ezek a molekulák képesek a testen végigcikázni és felvenni egy extra elektront, bárhol, ahol a szervezetben rábukkannak.
Az elektronvadászat során a véráramban vándorló koleszterin molekulát károsítva az érfal rugalmasságát megváltoztatják. A merev artériafal kialakulása az első lépés a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában. Egy 31000 személyen végzett amerikai vizsgálat bebizonyította, hogy a megnövelt búzacsíra fogyasztás csökkenti a szabadgyök-képződést, ezáltal a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Sokfajta élettani hatása közül kiemelhető az idegrendszert erősítő, gyulladáscsökkentő, valamint a benne lévő apeginin daganatellenes tulajdonsága.