A kókuszolaj vagy más néven kókuszvaj (Oleum Cocois) a kókuszpálma (Cocus nucifera) magjának szárított beléből (koprából) készített növényi olaj. A szárított táplálószövet értékes exportcikk a termelő országokban. Magasan telített, magnéziumot, kalciumot, cinket és vasat is tartalmaz. A közepes láncú zsírsavaknak köszönhetően gombaölő és antibakteriális hatású, laurinsav tartalmának köszönhetően immunrendszer erősítő, így hatékony a herpeszre, influenzára is.
Elkészítési módja szerint három fajtája ismeretes: hidegen sajtolt, szűz, és finomított kókuszolaj, roppant sokoldalúan felhasználható a főzés során.
A szűz kókuszolaj mechanikus úton előállított olaj, mely nem esett át az RBD (Refinig, Bleaching, Deodorizing vagyis finomítás, színtelenítés, szagtalanítás) folyamatán és nem is hidrogénezték.
Felhasználási javaslat: Alkalmazható étkezési célra, de kiváló bőr és hajápoló szer minden korosztálynak. Tisztasága miatt ideális a babák és kismamák mindennapi bőrápolására. Nagyszerűen harmonizál az emberi szervezettel, könnyen felszívódik, nem hagy nyomot vagy kellemetlen szagot a ruhán. A terhességi csíkok enyhítésére is használják.