Szénhidrátcsökkentett lisztkeverék - süss rostban gazdag kenyeret!

2019-11-04 0 Hozzászólások

Nem is olyan régen még ismeretlen fogalom és termék volt a szénhidrátcsökkentett lisztkeverék. Nagymamáink idejében a kenyér otthon sült, búzából készített fehérliszttel. Később a közértben is csak egyféle kenyeret lehetett kapni. Az volt a kenyér – a fehér kenyér.

A különböző alapanyagok felhasználása és a sütési technológiák megjelenése hatalmas változást hozott a választékban: ma már bármelyik pékségben lehet kapni magvas veknit, burgonyás kenyeret, fehér, félbarna vagy barna kenyeret, zsömlét és kiflit. A lisztekből is szélesedett a paletta, az egészségtudatos fogyasztásra ösztönző dietetikusok a szénhidrátcsökkentett lisztkeverékek mellett teszik le a voksukat – cikkünkből kiderül, hogy miért.

Szénhidrátcsökkentett lisztkeverék – miért van rá szükség?

A szénhidrát az egyik alap tápanyagfajta, amely szükséges a szervezet energiaszükségletének fedezéséhez, illetve szerepük van bizonyos immunanyagok előállításában is. Fogyasztásuk szükséges, ám a túlzott mértékű szénhidrát túlsúlyhoz, cukorbetegséghez vezet. Ha túl kevés ez a tápanyag a testben, akkor rosszullét, szédülés, ájulás és depresszió alakulhat ki. Egy átlag felnőtt szénhidrát igénye több tényezőtől is függ, kb. 100-250 gr közötti érték bevitele javasolt. 

Mivel sokan szeretnének megszabadulni a felesleges kilóktól, a szénhidrát csökkentett bevitelével igyekeznek fogyni – a kenyér, tészta és egyéb pékáruk elhagyása azonban nem egyszerű feladat a magyar konyha fogásait tekintve, így a szénhidrátban szegényebb liszt felhasználása a kenyérfélék készítéséhez ideális megoldást nyújt.

Szénhidrátcsökkentett lisztkeverék – miben más?

A szénhidrát csökkentett jelzés a liszt esetében nem egyenlő azzal, hogy egyáltalán nem tartalmaz szénhidrátot, hanem inkább egy olyan alapanyag felhasználására utal, amelynek kisebb a szénhidrát tartalma, mintha csak fehér liszt lenne. Az egészséges lisztek abban is különböznek a hagyományos fehér liszttől, hogy kicsit nehezebb sütni velük. 

A problémára azonban már megoldás is kínálkozik, hiszen különféle, előre bekevert lisztekkel süthetsz otthon is süteményt, palacsintát vagy kenyeret is. Az ilyen lisztkeverékekben kevesebb szénhidrát, ugyanakkor több rost található, és a belőlük készült péksütemények hatékonyabban csillapítják az éhségérzetet. Mindez elősegíti a fogyást és az egészséges, egyenletes napi tápanyagfelvételt.

Keverem-kavarom – mi van a szénhidrátcsökkentett lisztkeverékben?

Jogos a kérdés, hogy akkor mi is van az ilyen egészséges lisztkeverékben? Bizonyítottan alacsonyabb szénhidrát tartalommal rendelkeznek az alábbi őrlemények:

  • A mandula- és a kókuszliszt is 100g/17 g szénhidrátot tartalmaz,
  • Csicseriborsó liszt: 100g/30g szénhidrát van benne,
  • Útifűmaghéj liszt, amely 100g/5 g szénhidráttal bír, 
  • Szezámliszt, amely 100g/16 g szénhidrátot tartalmaz.

 

Ha a fenti számokat összevetjük a búza finomliszttel, amely 100 grammjában 71 g szénhidrát található, egyértelmű, hogy mennyire egészségesebb alternatívák a felsorolt liszttípusok a fehér liszttel szemben.

Egy szénhidrátcsökkentett lisztkeverékkel készült kenyér recept

25 dkg Dia-Wellness sütőliszt

10 dkg Dia-Wellness Zero 6 lisztkoncentrátum

7 g szárított élesztő

1 kk só

1 ek olívaolaj

150 g natúr joghurt

2 dl langyos víz

A liszteket a sóval és az élesztővel keverd össze, add hozzá az olívaolajat, a meglangyosított joghurtot és a víz felét. Gyúrás közben adagold hozzá a többi vizet. Akár kevesebb víz is elég, meglátod mennyit vesz fel a massza. Gyúrás után megszórhatod egy kis sütőliszttel. Másfél órát kell keleszteni. 

A pihentetés után gyúrd át és formázd, a tetejét vágd be. Sütőpapírral bélelt tepsiben tedd a 180°C-os sütőbe, a tetejére háromszor spriccelj kevés vizet sütés közben. 

Nézz körül webáruházunkban, és válogass a további egészséges hozzávalók közül!

Szólj hozzá

Barion Bankkrtys fizets
'
Bio webáruház - BioGo - Bio termékek nagy választékban kedvező áron azonnal!
Kén u. 6 Budapest, Pest megye 1097
Telefon: +36/70 321 2949