Egészséges édesítőszerek az édes életért!

2019-09-24 0 Hozzászólások

Az egészséges édesítőszerek használatát nem győzzük hangsúlyozni. Egy nagy adag somlói galuska… egy-két habroló… jaj, kóstoljuk meg az Ország tortáját is! Lecsúszik még egy joghurtos barackos szelet, és egy nagy pohár lattéval öblíted le a habzsi-dőzsit. Elvégre Anyukád születésnapját ünneplitek – és az egész család megérdemli a kényeztetést, nem? 

De valóban kényeztetés-e, amikor a nagy adag cukor felpumpálja a vércukrod, az inzulin szintet és még a kalciumot is kivonja a szervezetedből? Igen, bár a cukor finom és édes, mégis többet árt, mint használ. Cikkünkből kiderül, hogy miért javasolt a fehér cukor elhagyása, és milyen más alternatívákkal lehet elérni az édes ízhatást. 

Cukor nélkül – úton egy jobb életminőség felé

Ha egyszerűen kihagyod a cukrot az életedből, máris sokat tettél az egészségedért. A cukormentes étrend biztosan előnyös több élettani szempontból is.

1. Megszűnik az édesség iránti vágyad

Ez a hatás persze nem rögtön jelentkezik, de hosszabb távon minél kevesebb cukrosat eszel, annál kevésbé kívánod majd az édességet. Ízérzékelésed is finomodik, és akár a cukorban telített alkoholok közül is előnyben részesíted majd a száraz borokat és kevésbé szirupos italokat. Az éhségérzeted is csökkenhet, mert a cukor miatt nem ingadozik a vércukorszinted.

2. Több lesz az energiád

Bár a cukor képes hirtelen megdobni az energiád, elhagyásával a szervezeted energiaháztartása optimálisabb lesz. Rostokban és tápanyagban gazdag élelmiszerekkel az energiaszinted kiegyenlítetté válik. 

3. Egészségesebb leszel

A cukor elhagyása jó hatással van a bőrödre, mivel kevesebb sejted ég el a cukor lebontásában, így az öregedési folyamat is lassul. Kevésbé terhelődnek meg az emésztőrendszeri szerveid is. Ha nem eszel annyi édességet, nem kell tartanod a gyulladásos jellegű megbetegedésektől sem, amelyeket a cukor egyébként táplál.

4. Szebbek lesznek a fogaid

A fog higiéniában is nagyon előnyös, ha kihagyod a cukrozott dolgokat az életedből. A cukor köztudottan a fogszuvasodáshoz vezető baktériumok eledele, így ha “éhezteted” ezeket a bacikat, nem alakulnak ki lyukak a fogaidon. 

5. Megtanulsz cukor nélkül élni

A cukor ma már sokféleképpen helyettesíthető, cukormentes élelmiszerek, egészséges édesítőszerek állnak rendelkezésedre, amelyeket kipróbálva olyan tudásra tehetsz szert, amivel elindulsz egy jobb életminőség felé.

Egészséges édesítőszerekkel a jobb életminőségért

Finomított fehér cukor nélkül is lehet édes ízt elérni. Igazából ezek is cukorból készülnek, úgynevezett cukoralkoholok, amelyek glikémiás indexe 0, tehát nem emelik meg a vércukorszintet. 

Cukorbetegek és gyermekek számára is ideális édesítőszerek:

1. Eritrit, eritritol: por vagy kristályos formában elérhető édesítő, amelynek az íze nagyon hasonlít az “eredeti” cukorhoz, bár egy van egy kis hűs-mentolos mellékíze. Általában a cukorerősség 30%-át hozza, ami azt jelenti, hogy ha a kávédba eddig két kiskanál fehér cukrot tettél, eritritből 3-4 kiskanálnyi lesz az optimális. Sütéshez nem ajánlott, mivel csak 160 °C-ig őrzi meg édes ízét, de sütést nem igénylő desszertekhez ideális. 

 

2. Xilit: szintén cukoralkohol, amely íze pontosan olyan, mint a cukor, kis adagban még édesebbnek is tűnhet. Alacsonyabb energia értékkel rendelkezik, mint a cukor. Mivel baktériumölő hatása van, segít a fogszuvasodás megelőzésében. Hátránya lehet, hogy az érzékenyeknél hasmenést okoz.

 

3. Sztívia: az eritrittel rokon édesítő, de annál sokkal nagyobb édesítő erővel bír – gyakran az eritrit és sztívia adja az ún. négyszer édes elnevezésű cukorpótlót, amely ideális italok, teák, limonádék édesítésére.

 

Az egészséges édesítőszerekből tehát talán több kell, mint a cukorból, de megéri használni őket, mert több előnyös hatásuk van, mint a finomított cukornak.

Webáruházunkban mindegyik egészséges édesítőszert megtalálod!

Szólj hozzá

Barion Bankkrtys fizets
'
Bio webáruház - BioGo - Bio termékek nagy választékban kedvező áron azonnal!
Kén u. 6 Budapest, Pest megye 1097
Telefon: +36/70 321 2949