Chia mag

2019-01-28 0 Hozzászólások

Hazánkban is egyre népszerűbbek a superfoodok, azaz szuperélelmiszerek, melyek mindegyike kiváló étrendi hatású és tudatosan fogyasztva helyet érdemel az egészségtudatos táplálkozásban. Egyik ilyen szuperélelmiszer, az aztékzsályamag, ismertebb nevén: a chia mag is.

A gluténmentes és a vegán diétába is beilleszthető chia mag rendkívül magas fehérje-, omega-3 és omega-6 zsírsavtartalma mellett, sok rostot, vitamint, ásványi anyagot, valamint antioxidánst is tartalmaz. 

A lazactól is magasabb omega-3 és 6 zsírsavtartalma miatt, rendszeres fogyasztása ellett, megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek. A 20-30%-os rosttartalmának köszönhetően pedig jól telít, és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett, gyönyörűen kipucolja a bélrendszert is. A magas rostbevitel a vércukor szinten tartásában is kulcsfontosságú, ezért a chia mag rendszeres fogyasztásával elkerülhetőek a hirtelen vércukorszint emelkedések, és az ebből kialakuló inzulinrezisztencia, illetve cukorbetegség.

Az aztékzsályamag sokrétűen felhasználható, ezért könnyedén beilleszthető a napi étkezésekbe. Kenyerek, péksütemények, kekszek tésztájába keverhető (plusz folyadékkal, pl. tejjel vagy vízzel). Továbbá müzlivel, zab-, illetve egyéb kásákkal, gyümölcslével, joghurttal, tejjel és alternatív tejjel, az összekeverés után 10-15 perccel már fogyasztható.

Amennyiben be szeretnénk építeni a mindennapi étkezéseinkbe, két intelmet érdemes megfogadni. A chia maghoz minden esetben folyadékot kell adni, tehát ne fogyasszuk önmagában, mert az erős vízmegkötő képessége miatt problémákat okozhat a gyomorban. A másik betartandó szabály pedig, hogy naponta 15 grammnál ne együnk többet belőle, mert ennél nagyobb mennyiségben, a kiemelkedően magas rosttartalma miatt, szintén gyomorproblémákat okoz.

A chia mag és számos chia mag tartalmú készítményt találsz a webshopunkban az alábbi linken.

Írta: Kis Szilvia

Címkék: chia mag egeszseg eletmod
Barion Bankkrtys fizets
'
Bio webáruház - BioGo - Bio termékek nagy választékban kedvező áron azonnal!
Kén u. 6 Budapest, Pest megye 1097
Telefon: +36/70 321 2949