-
Az Ön bevásárlókosara még üres!
Hazánkban is egyre népszerűbbek a superfoodok, azaz szuperélelmiszerek, melyek mindegyike kiváló étrendi hatású és tudatosan fogyasztva helyet érdemel az egészségtudatos táplálkozásban. Egyik ilyen szuperélelmiszer, az aztékzsályamag, ismertebb nevén: a chia mag is.
A gluténmentes és a vegán diétába is beilleszthető chia mag rendkívül magas fehérje-, omega-3 és omega-6 zsírsavtartalma mellett, sok rostot, vitamint, ásványi anyagot, valamint antioxidánst is tartalmaz.
A lazactól is magasabb omega-3 és 6 zsírsavtartalma miatt, rendszeres fogyasztása ellett, megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek. A 20-30%-os rosttartalmának köszönhetően pedig jól telít, és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett, gyönyörűen kipucolja a bélrendszert is. A magas rostbevitel a vércukor szinten tartásában is kulcsfontosságú, ezért a chia mag rendszeres fogyasztásával elkerülhetőek a hirtelen vércukorszint emelkedések, és az ebből kialakuló inzulinrezisztencia, illetve cukorbetegség.
Az aztékzsályamag sokrétűen felhasználható, ezért könnyedén beilleszthető a napi étkezésekbe. Kenyerek, péksütemények, kekszek tésztájába keverhető (plusz folyadékkal, pl. tejjel vagy vízzel). Továbbá müzlivel, zab-, illetve egyéb kásákkal, gyümölcslével, joghurttal, tejjel és alternatív tejjel, az összekeverés után 10-15 perccel már fogyasztható.
Amennyiben be szeretnénk építeni a mindennapi étkezéseinkbe, két intelmet érdemes megfogadni. A chia maghoz minden esetben folyadékot kell adni, tehát ne fogyasszuk önmagában, mert az erős vízmegkötő képessége miatt problémákat okozhat a gyomorban. A másik betartandó szabály pedig, hogy naponta 15 grammnál ne együnk többet belőle, mert ennél nagyobb mennyiségben, a kiemelkedően magas rosttartalma miatt, szintén gyomorproblémákat okoz.
A chia mag és számos chia mag tartalmú készítményt találsz a webshopunkban az alábbi linken.
Írta: Kis Szilvia